Nappi 1/2016: Pääkirjoitus: Voimaantumista perheiden arkeen

Teksti Irja Seilola, KLVL ry:n puheenjohtaja

(Pääkirjoitus on julkaistu Napin numerossa 1/2016)

 

Terveiset KLVL ry:n hallituksen kokouksesta ja strategiapäivästä. Helmikuisena viikonloppuna kokoonnuimme järjestäytymään työryhmiin ja pohtimaan liiton toimintastrategiaa.

Saimme jälleen kokoon erinomaiset työryhmät, jotka tulevan vuoden aikana tulevat ideoimaan, kehittämään ja pohtimaan KLVL ry:n edunvalvontaa, vertaistyötä ja viestintää. Työryhmissä on hallituksen jäsenien lisäksi jäsenyhdistyksiemme jäseniä, jotta työhön saadaan mahdollisimman laaja näkökulma. Viikonlopun aikana huomasimmekin monta kertaa olevamme tämän Napin aiheen äärellä, kuulovammaisen lapsen perhe ja lähipiiri. Huomasimme, kuinka moninaisia ne voivat olla.

Miettiessäni tätä perheeni ja lapsieni kautta, täytyy tunnustaa, että meillä lähipiiriä on välillä ollut puheterapeutti, joka on tullut kotiin tekemään puheterapiaa. Se on ollut arjessa paras ratkaisu. Lähipiiriin voidaan laskea myös koulunkäyntiavustaja, joka on tullut hoitaman vapaa-ajallaan perheen sisaruksia.

Samoin päiväkodin työntekijä ja opettaja, joka on myöskin ollut osana tiivistä arkea joustoineen ja apuineen, keskusteluineen. Suuri ilo on ollut saada nämä ihmiset ympärillemme ja osaksi lapsen arkea. Näiden ihmisten nähdessämme vielä monien vuosien jälkeenkin jatkamme jutustelua kuin olisimme vasta eilen kohdanneet. Viimeisin tällainen kohtaaminen oli Educa-messuilla, jossa tapasin nyt jo 14-vuotiaan poikamme päiväkotihoitajan. Oli ilo ja onni viedä häneltä terveisiä kotiimme.

Toivonkin tässä yhteiskunnallisessa tilanteessa, että pystymme vaikuttamaan teidän perheiden arkeen voimaannuttavasti ja tuomaan sopivasti tietoa, vinkkejä ja tukea arjen pieniin käännekohtiin.

Tänä vuonna toimintasuunnitelmassa on toivottuja päiväkursseja viikonloppukurssien lisäksi unohtamatta kesäpäiviä. Ne ovat kohtaamisen ja tiedonjakamisen ja –vaihtamisen hetkiä.

Lisäksi toivon, että tuomme näkyviin yhteiskunnan eri tahoille viestiä kuulovammaisten lasten ja heidän perheidensä arjen haasteista. Keskustellaan avoimesti ratkaisuista ja jaetaan tietoa, niin, että mahdollisimman moni saisi niitä pieniä vinkkejä arjen helpottamiseksi.

Pienet vinkit ja keskustelut vertaisten sekä lähipiirin kanssa antavat kaikki pienen hippusen timanttiin, lapseen joka kasvaa meidän joukossa arvokkaaksi yksilöksi. Kaiken keskiössä on kuulovammaisen lapsen elämä – vita.

 

Vertaisuus

Ilo

Tasa-arvoisuus

Avoimuus