Kela ei jatkossa järjestä perhekursseja kuulovammaisille lapsille

Uudistuksen tavoitteena on vastata nykyistä paremmin asiakkaiden muuttuviin kuntoutustarpeisiin, vähentää päällekkäisiä palveluja ja selkeyttää kuntoutuksen palveluvalikoimaa. 

Kela julkaisi tammikuussa 2023 verkkosivuillaan tiedotteen, jossa kerrottiin harkinnanvaraisten kuntoutuspalvelujen uudistuksesta ja päättyvistä palveluista.

Uudistuksen tavoitteena on vastata nykyistä paremmin asiakkaiden muuttuviin kuntoutustarpeisiin, vähentää päällekkäisiä palveluja ja selkeyttää kuntoutuksen palveluvalikoimaa. 

Uudistuksen seurauksena osa nykyisistä kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseista siirtyy osaksi muuta kuntoutusta tai päättyy kokonaan. Muutokset tehdään vaiheittain sitä mukaan, kun Kelan ja kuntoutuksen palveluntuottajien nykyiset sopimukset päättyvät.

Uudistustyön valmistelun aikana Kela teki kumppanuusyhteistyötä muun muassa järjestöjen kanssa.

Kelan ja palveluntuottajan välinen sopimus kuulovammaisen lapsen perhekursseista päättyy 31.12.2024. Kela ei jatkossa järjestä perhekursseja kuulovammaisille lapsille.

Kuulovammaisen lapsen sopeutumisvalmennuskursseja on toteutunut vuosina 2019-2023 yhteensä vain 0-4/vuosi, ja asiakkaita on ollut 0-15/vuosi. Asiakaspaikkoja on siis jäänyt käyttämättä kyseisenä ajanjaksona vuodesta riippuen 53-100 %.

Hyvin pienellä asiakasmäärällä palvelua on vaikea toteuttaa laadukkaasti ja asiakaslähtöisesti. Pienen kurssimäärän vuoksi kurssin ajankohta ja toteutuspaikka eivät välttämättä vastaa asiakkaan tarpeisiin. Lisäksi kurssien mahdolliset peruuntumiset aiheuttavat haasteita asiakkaille, palveluntuottajille ja kuntoutukseen ohjaaville tahoille. 

Perhe voi hakea yksilökuntoutukseen, jos lapsi tarvitsee moniongelmaisen sairausoireistonsa vuoksi yksilöllisesti ja moniammatillisesti toteutettua kuntoutuspalvelua.  Yksilökuntoutus voidaan toteuttaa myös sopeutumisvalmennuksena.