Matkustaminen on monen mielestä ihanaa, mutta aiheuttaa välillä myös stressiä ja päänvaivaa. Kesälomat ovat ohi, mutta syksyn ja talven matkailusesongit ovat edessä muutaman vuoden tauon jälkeen. Napin toimitus keräsi vähän vinkkejä, joista voi olla apua perhematkaa suunniteltaessa, olitte matkaamassa sitten kotimaassa tai kaukomailla
Jos laite (tai koko lapsi) menee hukkaan?
Kuulokoje tai -prosessori saattaa kiireessä tai rantaleikeissä kadota helposti. Teipillä tai tarralla kannattaa kiinnittää yhteystiedot, jotta hukkunut laite löytyy perille. Samoin pienten lasten ranteeseen kannattaa laittaa ranneke, josta käy ilmi lapsen nimi ja vanhemman yhteystiedot ja kenties maininta myös kuulovammasta. Muista Suomen suuntanumero!
Varsinkin ruuhkaisissa tiloissa kuten juna-asemilla tai nähtävyyksillä, voi turvareppu olla hyödyksi, jolloin vanhempi voi pitää kiinni repun hihnasta. Jos kädestä pitäminen ei tunnu riittävältä varokeinolta, voi lapsen ranteen ympärille myös sitoa nauhan tai nyörin, jonka toinen pää on aikuisella. Matkaa ennen on tarpeen kerrata myös, miten silloin toimitaan, jos joku eksyy porukasta.
Mitä mukaan?
Liikkaa ei kannata pakata mukaan. Vaippoja ja ruokaa löytyy marketeista kautta maailman ja vaatteitakin voi tarvittaessa ostaa. Jotkin asiat on hyvä kuitenkin pakata mukaan.
Jos lapsella on käytössä kuulokojeet, on hyvä pakata mukaan riittävästi paristoja tai akkuja, laturi, varaosia ja mahdollisuuksien mukaan myös varakojeet. Jos lapsella on vain yksi sisäkorvaistute, voi erityisen pitkille matkoille kysyä myös varaprosessoria. Sähkölaitteiden osalta on hyvä tarkistaa paikalliset pistokkeet ja ottaa tarvittaessa matka-adapteri mukaan. Myös mahdolliset lääkkeet ja pieni matkaensiapupakkaus sekä muutama särkylääke ei paljon laukussa paina. Vaikka apteekkeja löytyy siinä missä markettejakin, saattavat aukioloajat olla hyvin paljon rajatummat kuin Suomessa. Muutama burana ja rusinapaketti nälkäkiukun varalle auttavat pitämään lomatunnelman oikeilla urilla tiukan paikan tullen.
Ennen matkaa kannattaa myös tarkastaa myös matkavakuutus ja mahdolliset rokotukset.
Liian tiukka aikataulu kiristää hermoja
Lasten kanssa matkatessa kannattaa aikataulusta tehdä väljä ja suunnitella taukoja ja joustavia vaihtoehtoja. Myös siirtymiin paikasta toiseen on syytä varata aikaa, niin lentokentillä ja asemilla kuin kohteesta toiseen liikuttaessa. On myös mukavaa, että aikataulu mahdollistaa spontaanit piipahdukset paikallisessa leikkipuistossa tai ylimääräiset päiväunet viileässä hotellihuoneessa.
Lentokoneessa
Nykyisten ohjeistusten mukaan turvatarkastuksesta voi kulkea kuulokojeet päässä ja sisäkorvaistute käyttäjien ei tarvitse sulkea prosessoria edes metallinpaljastimessa. Myös koneessa voin laitteita käyttää normaalisti. Koneeseen saa myös ottaa mukaan lastenruokaa ja esimerkiksi korviketta, jos ne ovat alkuperäisissä pakkauksissa.
On hyvä kuitenkin huomata, että nousun ja laskun aikana korvat saattavat mennä lukkoon, jolloin kuuleminen vaikeutuu ja korvissa voi olla ikävä paineen tunne. Siksi purkkaa on hyvä varata matkaan mukaan ja lapsen iästä riippuen kertoa etukäteen, mitä koneessa tapahtuu ja ettei lukkiutuvia korvia tarvitse pelästyä.
Autossa
Pidemmillä auto- ja junamatkoilla lapsille on hyvä miettiä matkan ajaksi sopivaa tekemistä. Autossa takapenkille voi olla myös vaikea kuulla, joten taustapeiliä voi käyttää tukena huulion, viittomien tai vinkkien välittämisessä. Jos käytössä on FM-laite tai sisäkorvaistuteprosessorin mikrofoni, ovat ne käteviä automatkoilla. Äänikirjojen ja musiikin kuunteluun lapselle on hyvä varata hänelle sopivat kuulokkeet, jos kuulovamma on lievempi tai hyödyntää kännyköiden kanssa käytettäviä langattomia silmukoita, jotka voi voi liittää mihin tahansa äänilähteeseen ja jolloin lapsi voi kuunnella kojeen T-asennolla. Sisäkorvaistutetta käyttävä lapsi voi liittää prosessorinsa sopivilla lisävarusteilla suoraan äänilähteeseen.
Vedessä ja auringossa
Kesällä kastumista ja vesileikkejä ei voi välttää. Jos lapsi kuulee ilman kojeita tai se on muuten turvallista, voi kojeen myös riisua raisuimpien leikkien ajaksi. Jos koje on kuitenkin välttämätön voi esimerkiksi tuubihuivi tai lippis suojaa jonkun verran kastumiselta, jos tarkoitus ei ole mennä uimaan.
Cochlearin prosessorit ovat ladattavien akkujen kanssa roiskevedenkestäviä. Paristot tarvitsevat ilmaa toimiakseen, eivätkä siksi ole vesitiiviitä. Cochlearin ”femmalle” on saatavilla vedenpitäviä suojapusseja, joita käyttäessä lapsi voi vaikka sukeltaa prosessorit päässä. Uimalakkia tai huivia voi käyttää apuna, jotta prosessorit pysyvät päässä. Jos laitteet kuitenkin kastuvat, on matkassa syytä olla näitä tilanteita varten kuivuri.
Veden juonti ja aurinkorasva, ovat kesäaikaan välttämättömiä. Paras suoja aurinkoa vastaan ovat kevyet peittävät vaatteet niin aikuisilla kuin lapsillakin.
Palautuminen
Hyvätkin kokemukset kuormittavat, muista varata aikaa myös palautumiseen. Elämyksellisen matkan jälkeen voi iskeä myös pieni ”matka blues”, jota voi lievittää vaikkapa muistelemalla loman parhaita hetkiä ja pohtia yhdessä sitä, mikä niistä teki niin erityisiä.