Haluamme Kuulovammaisten Lasten Vanhempien Liitossa kiinnittää 4.-24.11.2024 välisenä aikana erityistä huomiota vertaistuen merkitykseen. Mitä vertaistuki tarkoittaa? Mitä hyötyä vertaistuesta on kuulovammaiselle lapselle ja hänen koko perheelle? Mistä ja miten vertaistukea voi saada? Näihin kysymyksiin tarjoamme vastauksen tällä sivulla!

Yleisesti vertaistuki tarkoittaa tasa-arvoista ja kunnioittavaa vuorovaikutusta; tukea, apua ja kokemusten sekä arjen vinkkien jakoa samankaltaisessa tilanteessa olevalta ihmiseltä toiselle. Se ilmenee esimerkiksi keskusteluina, ryhmätapaamisina tai verkon välityksellä.

Kokemusten jakaminen auttaa ymmärtämään omia tunteita ja arjen tilanteita paremmin. Vertaistuki voi tarjota uusia näkökulmia ja ratkaisuja haasteisiin, luo yhteenkuuluvuuden tunnetta ja parantaa hyvinvointia.

Vertainen voi olla kuka tahansa samankaltaisessa elämäntilanteessa oleva – tärkeintä on halu kuunnella muita ja jakaa omia kokemuksiaan itsensä ja toisten hyväksi.

Vertaistoiminta perustuu kokemusasiantuntijuuden jakamiseen ja vertaistuen äärelle kokoontumiseen. Vertaistoiminnan kautta monet ovat löytäneet elinikäisiä ystäviä, jotka ovat ilona ja tukena arjessa.

Kuulovammaisten Lasten Vanhempien Liiton kursseilla, perhepäivillä, kesäpäivillä ja leireillä on mahdollisuus tutustua muihin samankaltaisessa elämäntilanteessa perheisiin, vanhempiin, lapsiin ja nuoriin. Erityisen tärkeitä nämä kohtaamiset ovat kuulovammaisille lapsille, jotka eivät arjessaan välttämättä muutoin kohtaa toisia samalla tavalla erityisiä lapsia. Lapsen itsetunnon ja identiteetin kehitykselle tekee hyvää tavata muita kuulovammaisia lapsia ja huomata, ettei ole ainoa maailmassa. Näiden tilaisuuksien järjestäminen on ensisijainen keinomme mahdollistaa vertaistuki kuulovammaisten lasten perheille.

Miten kuulovammainen lapsi ja hänen perheensä voi hyötyä vertaistuesta?

Kesällä 2024 toteutimme kyselyn, jolla selvitettiin liiton vertaistilaisuuksissa mukana olleiden perheiden kokemaa vertaisuutta. Saimme vastauksia yhteensä 40 perheeltä ympäri Suomen. Nyt kerromme heidän omin sanoin, miten he ovat hyötyneet saamastaan vertaistuesta. Erityisen tyytyväisiä olemme siihen, että kaikki vastanneet suosittelevat meidän järjestämiä vertaistilaisuuksia muille kuulovammaisten lasten perheille. Jotta voimme toimia kuulovammaisten lasten perheiden tukena ja tarjota heille vertaistuen mahdollisuuksia, kartoitamme perheiden tarpeita säännöllisesti ja pidämme huolen siitä, että olemme oikealla asialla.

Vertaistuella on ollut positiivinen vaikutus kuulovammaisen lapsen itseluottamuksen, rohkeuden ja identiteetin vahvistumiseen. Vertaistilaisuuksiin osallistuminen on antanut lapsille uusia eväitä sosiaalisiin tilanteisiin, sillä lapsen kaveri- ja vuorovaikutustaidot ovat vahvistuneet. 87,5 % kyselyyn vastanneista kokee, että perheen kuulovammainen lapsi on saanut positiivisia kokemuksia vuorovaikutuksesta muiden lasten kanssa vertaistilaisuuksissa. Kursseilla, leireillä ja tapahtumissa voi löytää uusia kavereita ja pääsee kokemaan monia uusia asioita yhdessä. Nämä kaverisuhteet voivat usein jatkua myös vertaistilaisuuksien ulkopuolella.

”Lapsi saa kipeästi kaipaamiaan kuulokavereita, joilla on sama tilanne kuin hänellä itsessään. Korvaamattomia vertaiskokemuksia pienelle koululaiselle.”

Perheiden kertomuksissa korostuu se, että lapselle on ollut tärkeä nähdä, että hän ei ole yksin kuulovammansa kanssa. Vertaisten seurassa kukaan ei kummastele kuulovammaisuutta tai esimerkiksi kuulon apuvälineitä. Vertaistilaisuuksissa syntyy lapsille ja nuorille yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Kuulovammaisten Lasten Vanhempien Liiton kursseilla, leireillä ja tapahtumissa on mukana lasten- ja nuortenohjaajia, jotka ovat usein itsekin kuulovammaisia. Heihin on usein mahdollista tutustua myös kuulovammaisen nuoren kokemuspuheenvuoron kautta. Perheet kertovat, että näiden nuorten ja nuorten aikuisten tapaaminen on tuonut niin vanhemmille kuin lapsille positiivisia esimerkkejä siitä, miten kuulovamman kanssa pärjää myöhemmin koulussa, harrastuksissa ja elämässä.

Vertaistuen saaminen on ollut merkittävä kokemus myös kuulovammaisen lapsen kuuleville sisaruksille. Ymmärrys kuulovammaisen lapsen ja sisarusten välillä on lisääntynyt. Sisarukset ymmärtävät paremmin erilaisuutta, kuulovammoja ja kuulovammaisuutta osallistuttuaan vertaistilaisuuksiin. Myös sisarukset ovat kokeneet omaa vertaisuutta ja saaneet uusia kavereita näiden tilaisuuksien aikana.

Lapsemme ovat keskenään keskustelleet vertaisviikonlopun jälkeen kotona siitä miten erilaisia ja hienoja kuulokojeita bongasivat vertaisviikonlopun aikana. Kuulovamman normalisointia. <3

Selvitimme kyselyllämme myös, että millä muilla tavoilla kuulovammaisten lasten perheet ovat saaneet vertaistukea, kuin osallistumalla KLVL:n järjestämiin vertaistilaisuuksiin. Järjestöjen rooli vertaistuen tarjoajina korostuu. Perheet kertoivat, että vertaistukea on KLVL:n lisäksi löytynyt lähinnä muilta kuuloalan järjestöiltä ja sosiaalisen median ryhmistä. Monet vanhemmista kertoivat, ettei vertaistukea ole saatu mistään muualta.

Vertaistuen puute voi joskus johtaa tiedonpuutteeseen. Yksi vertaistuen tärkeistä tehtävistä on paikata tätä puutteellista tiedonsaantia, joka on usein ongelma varsinkin hiljattain kuulovammadiagnoosin saaneiden perheiden keskuudessa. Vertaistilaisuuksiin osallistuvat jakavat toisilleen käytännön kokemuksia omasta arjestaan, mikä voi usein tarjota monelle tarpeellista tietoa, jota viralliset lähteet eivät joko välitä tai ainakin sen tiedon löytäminen voi olla hankalaa. Tällainen tieto voi liittyä esimerkiksi kuulovammaisen lapsen arjen hallintaan, varhaiskasvatukseen tai koulunkäyntiin.

Vertaistoiminnassa tiedon saa ihmisiltä, jotka ovat itse kokeneet samankaltaisia asioita ja haasteita. Tällöin tieto voi tuntua luotettavammalta ja ymmärrettävämmältä, mikä helpottaa sen omaksumista.

Julkaisemme lisää kyselyn tuloksia kampanjan edetessä kanavissamme ja myöhemmin myös mm. Nappi-lehdessä. Seuraavaksi kerromme, miten vertaistoimintaan pääsee mukaan!

Vertaistilaisuutemme eli kurssit, leirit ja tapahtumat, ovat avoimia kaikille kuulovammaisten lasten perheille, emme edellytä liiton jäsenyyttä. Järjestämme vuosittain valtakunnallisia vertaistapahtumia, jotka on suunnattu kaikille kuulovammaisten lasten perheille lähipiiriä myöten, riippumatta lapsen kuulovamman asteesta tai laadusta. Tapahtumien lisäksi järjestämme vertaiskursseja kuulovammatyypin, elämän nivelvaiheiden ja toivottujen teemojen mukaan, jotta perheet voisivat tavata vastaavassa elämäntilanteessa olevia perheitä.

Meillä on myös tarjota lasten ja nuorten omaa toimintaa, joka antaa eväitä varsinkin itsenäistymiseen ja sosiaalisiin taitoihin. Jokainen kurssi ja tapahtuma pitää sisällään omaa ohjelmaa lapsille ja nuorille. Lisäksi heille on tarjolla vuosittain omaa huippuhauskaa leiritoimintaa kesäisin ja syksyisin.

Julkaisimme vuoden 2025 tapahtumakalenterin maanantaina 11.11.2024. Ilmoittautuminen kursseille ja perhepäiville on auki. Leirien osalta tiedotamme lisää alkuvuodesta!

Jaa vertaistuen ilosanomaa! Kerro sosiaalisessa mediassa #verratontavertaistukea -tunnisteen alla, että miten vertaistuki on vaikuttanut perheeseenne ja kuulovammaiseen lapseen tai nuoreen. Jos et ole vielä osallistunut vertaistoimintaan, niin voit kertoa myös, että minkälaista vertaistukea toivoisit. Lataa alapuolelta kuva kaveriksi!

Julkaisemme kampanjaviikkojen aikana tietoa vertaistuesta, sen merkityksestä ja kuulovammaisten lasten perheiden kokemuksia vertaistuesta kanavissamme. Voit auttaa meitä ja muita kuulovammaisten lasten perheitä jakamalla Verratonta vertaistukea -julkaisuja eteenpäin, jotta mahdollisimman moni saisi tietoa vertaistuen merkityksestä ja löytäisi vertaistuen piiriin.